212014Νοέ

Συνεργασία Ο.Σ. Ηλείας με το “Χαμόγελο του Παιδιού”

Σε μια σημαντική κίνηση κοινωνικής παρέμβασης προχωρά ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ηλείας, αναβαθμίζοντας τη συνεργασία του με την Μ.Κ.Ο. “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε να παράσχει δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη και φροντίδα σε όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στους ξενώνες της οργάνωσης στην Ηλεία (Βροχίτσα και Κυλλήνη). Η βοήθεια του οδοντιάτρου προς τα παιδιά μπορεί να παρέχεται με έναν από τους δύο ακόλουθους τρόπους:

  • Με “οδοντιατρική υιοθεσία” του παιδιού, κατά την οποία ο οδοντίατρος αναλαμβάνει ένα συγκεκριμένο παιδί και του παρέχει οδοντιατρική φροντίδα έως την ενηλικίωσή του (18 χρόνων)
  • Με κατά περίπτωση θεραπεία και φροντίδα σε ένα παιδί όταν υπάρχει ανάγκη και ζητηθεί από τους ανθρώπους της οργάνωσης

Στη συνάντηση της Τετάρτης 19 Νοεμβρίου 2014 που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του “Χαμόγελου του Παιδιού” στη Βροχίτσα επιβεβαιώθηκε η συνεργασία αυτή. Παρευρέθησαν από τον  Ο.Σ.Ηλείας ο πρόεδρος Αλέκος Γαλανόπουλος, ο αντιπρόεδρος Περικλής Παπαγεωργακόπουλος, ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος, η ταμίας Αικατερίνη Μουστάκη και ο εκπρόσωπος στην Ε.Ο.Ο Ανδρέας Μπούρας, ενώ από το “Χαμόγελο του Παιδιού” το μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπός του στην Ηλεία Γιάννης Λαμπρόπουλος, καθώς και οι κοινωνικές λειτουργοί υπεύθυνες λειτουργίας των σπιτιών της Κυλλήνης και της Βροχίτσας αντίστοιχα, Δώρα Σορβατζιώτη και Κατερίνα Λιακοπούλου.

Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας Αλέκος Γαλανόπουλος τόνισε: “Το Δ.Σ. του συλλόγου μας με αφορμή τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες στον τόπο μας, αποφάσισε μαζί με τα μέλη του να προσφέρει τις επιστημονικές του γνώσεις και υπηρεσίες για να βοηθήσει έμπρακτα τους συνανθρώπους μας αυτούς και ιδιαίτερα τις πλέον ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι τα παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ είχε σειρά συναντήσεων από το περασμένο καλοκαίρι, με τους εκπροσώπους του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Ηλεία, Δήμητρα Λαμπροπούλου και Γιάννη Λαμπρόπουλο, οι οποίοι δείχνουν έμπρακτα εδώ και χρόνια την ευαισθησία τους σε παιδιά που είχαν την ατυχία να μεγαλώνουν σε δυσμενείς συνθήκες. Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των παιδιών είμαστε στην ευχάριστη θέση ως Δ.Σ. να ανακοινώσουμε την έναρξη της συνεργασίας μας με το Χαμόγελο του Παιδιού. Όλα τα μέλη του συλλόγους μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του διοικητικού συμβουλίου για δωρεάν προσφορά οδοντιατρικών υπηρεσιών σε όλα τα παιδιά που βρίσκονται κάτω από τη στέγη του Χαμόγελου του Παιδιού μέσω της οδοντιατρικής υιοθεσίας. Πρόκειται για έναν όρο που σημαίνει πως κάθε οδοντίατρος μέλος του συλλόγου μας αναλαμβάνει για ένα η περισσότερα παιδιά την οδοντιατρική τους φροντίδα από τώρα και μέχρι την ενηλικίωσή τους. Αυτό έχει μια πολύ μεγάλη σημασία γιατί αποκτάται μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ του παιδιού και του γιατρού, μια σχέση εμπιστοσύνης και οικειότητας ώστε να αποβάλει το παιδί το άγχος της οδοντιατρικής καρέκλας. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους που στηρίζουν εθελοντικά αυτή την πρωτοβουλία του ΔΣ και εύχομαι και άλλοι φορείς επιστημονικοί και μη να πράξουν ανάλογα”.

Με τη σειρά του το μέλος του Δ.Σ. του «Χαμόγελου» και εκπρόσωπος του στην Ηλεία Γιάννης Λαμπρόπουλος δήλωσε: “Λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υπέροχη πρωτοβουλία του οδοντιατρικού συλλόγου Ηλείας. Σε κάποια παιδιά ο οδοντίατρος ακούγεται λίγο δύσκολο αλλά αυτή η συνεργασία και η διάρκεια της θα βοηθήσει τα μέγιστα ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες φοβίες. Έτσι τα παιδιά που φιλοξενούμε στα σπίτια μας στην Βροχίτσα και στην Κυλλήνη θα έχουν μεγάλο όφελος mannapotheke.de. Από την συνεργασία αυτή θα ωφεληθούν και περιπτώσεις παιδιών που βρίσκονται υπό τη προστασία μας εκτός των σπιτιών και αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Με τον οδοντιατρικό σύλλογο έχουμε ξανασυνεργαστεί κάνοντας επισκέψεις σε σχολεία και το ελάχιστο που μπορώ να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ”.

Ο αντιπρόεδρος του Ο.Σ.Ηλείας Περικλής Παπαγεωργακόπουλος, επισήμανε πως “Όλοι πρέπει να είναι αρωγοί σε τέτοιες προσπάθειες και έτσι ξεκινά και ο οδοντιατρικός σύλλογος” και κάλεσε επιχειρηματίες, φορείς και συλλόγους να είναι αρωγοί στο έργο του «Χαμόγελου».

Ο γενικός γραμματέας του Ο.Σ.Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος, τόνισε πως αυτό που γίνεται είναι υποχρέωση και καθήκον. “Ένας επιστημονικός σύλλογος δεν ασχολείται μόνο με τα επαγγελματικά – συνδικαλιστικά και επιστημονικά ζητήματα, έχει έναν κοινωνικό ρόλο και εμείς αναβαθμίζουμε την κοινωνική μας παρέμβαση με την υιοθεσία των παιδιών, επεκτείνοντας τη συνεργασία που υπήρχε”.

Η ταμίας του Ο.Σ.Ηλείας Κατερίνα Μουστάκη, εξέφρασε τη μεγάλη χαρά των οδοντιάτρων να βοηθήσουν τα παιδιά του Χαμόγελου. “Υπήρχε αυτή η προσπάθεια, αλλά θα γίνει πλέον σε πιο σωστό πλαίσιο»”.

Τέλος οι υπεύθυνες – κοινωνικοί λειτουργοί των δύο σπιτιών που φιλοξενούν παιδιά στην Κυλλήνη και την Βροχίτσα, Δώρα Σορβατζιώτη και Κατερίνα Λιακοπούλου, τόνισαν πως η συνεργασία αυτή αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για τα παιδιά, που έχουν καθημερινές και μεγάλες ανάγκες. Ευχαρίστησαν τους οδοντιάτρους για αυτή τη νέα μακρά συνεργασία που ξεκινά και ευχήθηκαν αυτή η πρωτοβουλία να παρακινήσει και άλλους φορείς. Σχολίασαν δε, πως η πρώτη επαφή των παιδιών με τους οδοντιάτρους ήταν θετική με τα παιδιά να ρωτούν πότε θα πάνε ξανά στον οδοντίατρό τους.